Nemecký prezident: Vyhladenie českých obcí ma napĺňa pocitom hanby

08.06.2012 Celý región

Praha 8. júna (TASR) - Nemecký prezident Joachim Gauck poslal pri príležitosti 70. výročia vypálenia Lidíc list českému prezidentovi Václavovi Klausovi. Napísal v ňom, že Nemci zdieľajú s českým národom jeho bolesť a súcitia s tými, čo prežili.

Reakciu nacistov na atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha označil Gauck za krutú pomstu s množstvom obetí. Nemci sú si podľa jeho listu vedomí svojej historickej zodpovednosti a vyhladenie Lidíc a Ležákov jeho samého napĺňa pocitmi zármutku a hanby.

Český prezident Gauckovi odpísal, že si veľmi cení jeho snahy dať nový impulz k prekonaniu zvyškov nedôvery, ktoré vo verejnosti na oboch stranách spoločnej hranice pretrvávajú.

Od vypálenia českej obce Lidice nemeckým gestapom uplynie v nedeľu 70 rokov. Nemci postrieľali všetkých mužov, ženy a deti poslali do koncentračných táborov. Niekoľko najmenších obyvateľov Lidíc putovalo na prevýchovu do nemeckých rodín. V Lidiciach zahynulo celkovo 172 mužov, 196 žien skončilo v koncentračnom tábore, z toho 52 prišlo o život, osem detí zomrelo v tábore v poľskom Chelmne.

Dedinu gestapo zrovnalo so zemou a v roku 1943 tam zostala len holá pláň. Udalosti v Lidiciach si nacisti zaznamenali v dokumentárnom filme. Ten poslúžil ako dokument procesu s nacistami v Norimbergu.

Zdroj: idnes.cz, lidovky.cz
 

Vyberte región